2021-02-24

Nasza placówka bierze udział w projekcie StratKIT, współfinansowanym ze środków programu Interreg BSR.

Celem projektu jest wprowadzenie bardziej zrównoważonej diety do stołówek szkolnych, przedszkoli oraz innych miejsc żywienia zbiorowego oraz ograniczenie marnowania żywności. Pierwszym krokiem są pomiary strat - eksperci zewnętrzni sprawdzą, czy w naszej kuchni i stołówce marnuje się jedzenie, a jeśli tak - czy można coś poprawić. Badanie zaplanowano na 22-26 lutego br.


W ostatnich dniach dniach radiu RADIO 90FM wyemitowało audycje poświęcona marnowaniu żywności. Pod adresem Czas na Twoją Miejscowość. Co zrobić aby nie marnować jedzenia w szkolnych stołówkach? » Radio 90 FM można przeczytać o projekcie StratKIT i posłuchac fragmentów audycji. Zapraszamy.

 


 

Piszą o nas w Gazecie Rybnickiej na stronie 20.

https://www.rybnik.eu/dla-mieszkancow/gazeta-rybnicka

 


Kolejny artykuł dotyczacy marnowania żywności w stołówkach szkolnych

Szkoła w Polsce wyrzuca nawet 12 ton jedzenia rocznie. Gdzie leży główna przyczyna? (gazeta.pl)

 


Zapraszam do obejrzenia nagrania telewizji SGGW. W nagraniu mowa przede wszystkim o pilotażu w Rybniku  - polecam Państwa uwadze. 

https://www.youtube.com/watch?v=bFf_5SuJyFs